понеділок, 9 липня 2012 р.
Чому і чим корисні помідори
Знання про помідори від головного технолога Galicia Юрія Брегея. (За фото дякуємо Ніну Шахову.)
Томатний сік має дуже багатий склад. У ньому містяться натуральні цукри, такі як фруктоза й глюкоза, органічні кислоти – найбільше яблучної, але зустрічається також лимонна та інші.
Помідори містять каротин та інші вітаміни: А, групи В, Е, Н, РР, але найбільше вітаміну С. Багато також мінеральних речовин: калій, кальцій, фосфор, магній, сірка, йод, хлор, хром, марганець, кобальт, бор, залізо, цинк, рубідій, молібден, нікель, фтор, селенів, мідь. У помідорах містяться також білки, жири, вуглеводи й харчові волокна, однак калорійність соку залишається низькою, тому їх можна вживати практично в будь-якій дієті для схуднення.
Клітковина та пектинові речовини м'якоті томатів стимулюють травлення, посилюють перистальтику кишечнику й виділення шлункового соку, зв'язують і виводять речовини, що потрапляють з їжею або утворюються в результаті порушення травлення. Завдяки наявності яблучної і лимонної кислот томати збуджують апетит, активізують процес травлення.
Томатний сік добре втамовує спрагу, приємний на смак, возбуждает підшлункову залозу. Особливо корисний він в зимовий час, коли в раціоні харчування мало буває свіжих овочів.
Як дієтичний продукт, томатний сік багатий на калій. Регулярне вживання в сутки 300-400 г томатів або 1 склянку томатного соку з м'якоттю доставляє серця необхідну кількість калію.
Високий зміст калію робить корисним томатний сік для нормалізації в організмі обмінних процесів, роботи нервової системи й профілактики захворювань серця. Така речовина як лікопен, що міститься в помідорах, володіє антиоксидантними властивостями. Також томатний сік допомагає організму виробляти серотонін – "гормон радості", тому його можна вживати для зняття й запобігання стресу.
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар